فهرست مطالب

سیاست جهانی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1402)

فصلنامه سیاست جهانی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • غلامعلی چگنی زاده*، حسین رضوی صفحات 7-41

    در حالیکه دول نوظهور آسیایی در حال تغییر توزیع بین المللی قدرت با کسب منابع مادی میباشند، پویش ‎های درون آسیایی تحت تاثیر خیزش سریع هند و چین در دوران چرخش قدرت بین‎ المللی به سمت آسیا قرار گرفته است. این دو قدرت در ترسیم افق‏ های آتی، کنشگری در پهنه های آبی بین ‏المللی را مولفه ضروری برای قدرت‎ یابی جهانی تلقی میکنند. طی دهه اخیر اقیانوس هند، عرصه‏ نوظهور در آبهای آزاد، به کانون رقابت‎ این دو دولت برای کسب قدرت بزرگی تبدیل شده ‎است. اما آثار موجود در این حوزه تصویر جامعی از رقابت ‎های هند و چین در اقیانوس هند ارایه نکرده ‎است. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل داده به بررسی مناسبات دریایی دو دولت تحت‏ تاثیر حضور فزاینده چین در اقیانوس هند پرداخته است. فرضیه مقاله در پاسخ به این سوال که حضور چین در اقیانوس هند چه آثاری بر مناسبات دریایی هند و چین ایجاد کرده؟ بر این مبنا قرار دارد که نقش آفرینی گسترده چین در اقیانوس هند، دور جدیدی از رقابت‎ های راهبردی را میان دو کشور پدید آورده ‎است. در این خصوص استدلال می‎شود، هند در برابر اجرایی ساختن استراتژی های پیشرو دریایی، شبکه تجارت و سرمایه‎ گذاری، مدرنیزاسیون نیروی دریایی و توسعه بنادر و پایگاه ‎های دریایی چین در اقیانوس هند، از طریق افزایش توانمندی دریایی، تعمیق مناسبات با کشورهای حاشیه ‏ای و جزیره ‎ای اقیانوس هند و مشارکت راهبردی با رقبای چین در چارچوب چشم‎ انداز دریایی ایندو-پاسفیک در راستای برقراری موازنه علیه چین گام برداشته است.

    کلیدواژگان: فرمانروایی دریا، مدیریت دریا، قدرت دریایی، رشته های مروارید، گردنبند الماس
  • علی طهماسبی، حجت مهکویی*، علیرضا عباسی صفحات 43-74

    انرژی به عنوان سنگ بنای بقا و توسعه جوامع در قرن بیست ویکم با رشد روزافزون جمعیت جهان، توسعه اقتصادی بیشتر کشورها و بالاتر رفتن سطح استاندارد زندگی از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است و انتقال انرژی از مکانهای دارای انرژی به فضاهای نیازمند انرژی و مسیرهای انتقال انرژی برای حفظ سیادت منطقه ای و جهانی و به چالش کشیدن رقبا در عرصه بین المللی دارای ابعاد مکانی و جغرافیایی است. منطقه آسیای جنوبی شامل 8 کشور افغانستان، هند، پاکستان، بنگلادش، مالدیو، سریلانکا، بوتان و نپال است. کشورهای جنوب آسیا با سرعت در حال افزایش تقاضا برای انرژیهای فسیلی، با کمبود این نوع انرژی مواجه هستند. به دلیل تاثیرات اقتصادی- سیاسی ناشی از چنین کمبودی، بهبود عرضه انرژی فسیلی، یکی از اولویتهای مهم دولتهای این منطقه است. در این مقاله، هدف اصلی، واکاوی نقش صادرات گاز طبیعی بر گسنرش روابط منطقه ای ایران با آسیای جنوبی می باشد. از این رو، پرسش اصلی مطرح شده این است که نقش صادرات گاز طبیعی بر گسترش روابط منطقه ای ایران با آسیای جنوبی چگونه است؟ بنابراین با روش کیفی و ماهیت روش توصیفی-تحلیلی از طریق مصاحبه با تعداد 15 نفر از کارشناسان مرتبط با موضوع به روش نظری (اشباع نظری) و در دسترس انجام گرفته است. نتایج یافته های تحقیق نشان می دهند که ج.ا.ایران با توجه به موقعیت ژیواکونومیک مناسب، داشتن منابع گاز طبیعی و نیاز کشورهای منطقه آسیای جنوبی به این منابع، نتوانسته است روابط منطقه ای قوی با این منطقه برقرار نماید.

    کلیدواژگان: روابط منطقه ای، منطقه گرایی، گاز طبیعی، ج.ا.ایران، آسیای جنوبی
  • حمید یوسفیان اهری، عباس مرادی*، مالک ذوالقدر صفحات 75-95

    پژوهش حاضر در پاسخ به این پرسش جامعه شناختی نگاشته می شود که چه دلایلی باعث برتری گفتمان اسلام گرایی در فرایند مبارزات منتهی به انقلاب اسلامی ایران شد. در فضایی که گفتمان های ملی گرایی لیبرال و مارکسیسم هم حضور موثری داشتند، اسلام گرایی چگونه توانست نظام معنایی خود را به عنوان گفتمان هژمون تثبیت کند. در این راستا نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موف به عنوان مبنای نظری و روش شناختی این نوشتار مورد استفاده قرار گرفته شده است. چرا که نظریه تحلیل گفتمان، انطباق بیشتری با ماهیت موضوع داشته و تبیین دقیق تری از آن ارایه می دهد. از این منظر، اسلام گرایی به عنوان یک گفتمان در نظر گرفته شده که در راستای مبارزه با گفتمان حاکم پهلوی و برقرار کردن نظام معنایی خود، ایدیولوژی های ملی گرایی لیبرال و مارکسیسم را به حاشیه برده و خود به عنوان پیروز بلامنازع نبرد انقلابی شناخته شده است. این پژوهش علت اصلی برتری گفتمان اسلام گرایی در منازعه با گفتمان های رقیب را توانایی امام خمینی در ساماندهی گفتمانی فراگیر می داند که اکثر مفاهیم گفتمان های ملی گرایی لیبرال و مارکسیسم در آن گنجانده شده و با خلق فضای استعاری و پوشش دادن طیف وسیعی از خواسته های انقلابیون، موجودیت گفتمان های رقیب را به چالش کشیده است.

    کلیدواژگان: انقلاب، گفتمان، مارکسیسم، ملی گرایی لیبرال، هژمونی
  • نجات محمدی فر* صفحات 97-131

    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش و اهمیت تصدی مناصب زمامدارانه در توانمندسازی سیاسی زنان در سراسر جهان است. بدین منظور نمایندگی زنان در مناصب سیاسی اجرایی و قانون گذاری از چند دهه گذشته تا امروز در سراسر جهان با رویکردی بین المللی مورد بررسی و واکاوی قرار گرفته است. روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله توصیفی و گردآوری اطلاعات با استفاده از ابزار کتابخانه ای و منابع اینترنتی انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین تصدی مناصب سیاسی (زمامدارانه) زنان و توانمندسازی سیاسی آن ها رابطه متقابل وجود دارد یعنی از یک طرف منصب داران سیاسی زن به دیگر زنان انگیزه و اعتمادبه نفس می دهند که وارد فعالیت ها و رقابت های سیاسی شده و توانمند شوند و از طرف دیگر توانمند شدن سیاسی زنان، آن ها را برای فعالیت در عرصه های سیاسی و اجتماعی ترغیب می کند. علاوه بر این، افزایش نمایندگی زنان در مناصب سیاسی اجرایی و قانون گذاری باعث ثبات سیاسی، مشروعیت سیاسی، برابری، رفاه اجتماعی و حکمرانی موثر می شود؛ بنابراین اکثر اندیشمندان سیاسی و اجتماعی جهان به ضرورت و اهمیت حضور زنان در سیاست ادامه می دهند به گونه ای که سازمان ملل بهبود برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان را سومین هدف اصلی برای توسعه هزاره خود قرار داده است. بر اساس داده های آماری پژوهش حاضر این امیدواری وجود دارد که زنان بتوانند با تصدی مناصب سیاسی (زمامدارانه) خود را از لحاظ سیاسی توانمند ساخته و جایگاه فعلی خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: زنان، مناصب زمامدارانه (سیاسی)، توانمندسازی سیاسی
  • صالح سلاورزی زاده، جهانگیر کرمی* صفحات 133-165

    استراتژی های سیاست خارجی کشورها همیشه تابعی از نقاط قوت وضعف داخلی و فرصت ها و چالش های محیطی بوده است. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی باعث فعال شدن سیاست خارجی ایران در کشورهای آسیای مرکزی گردید. از سال 1370شمسی و آغاز روابط سیاسی ایران و ازبکستان، روابط دو کشور روندها و رویدادهای متنوعی را تجربه نموده است. این پژوهش در تلاش است با اتخاذ رویکردی«بینارشته ای» به تحلیل و بررسی پیشران ها، روندها،رویدادها و نهایتا سناریوهای استراتژی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با ازبکستان پرداخته و به این مساله اصلی پژوهش پاسخ دهد که: رابطه میان مقدورات داخلی ایران و محذورات محیطی ازبکستان در راهبردهای سیاست خارجی ایران در این کشور چگونه بوده است؟ نتایج پژوهش حکایت از این دارد که نقاط قوت داخلی استراتژی های ایران در ازبکستان تحت تاثیر محذورات و تهدیدات محیط ازبکستان و محیط بین المللی قرار گرفته که منجر به عدم موفقیت راهبردهای سیاست خارجی ایران در این کشور شده است، اما تغییر شرایط سیاسی داخلی ازبکستان درکنار سیاست نگاه به شرق ایران و عضویت در سازمان شانگهای سناریوهای محتمل و مطلوب سیاست خارجی ایران در ازبکستان حکایت از حرکت به سمت سناریوهای خوشبینانه و تعمیق روابط دوجانبه طرفین دارد.

    کلیدواژگان: ازبکستان، ایران، سوات، سناریو
  • افشین متقی*، ریحانه صالح آبادی، حسین همتی فر صفحات 167-197

    واقعیت های مرتبط با ساخت سیاسی و فضایی قدرت در ایران و واقعیت های ژیوپلیتیکی حاکم بر نظام بین الملل سبب همگرایی ایران و چین شده است. باتوجه به اهمیت استراتژیک برنامه ی جامع همکاری 25ساله ی ایران و چین، این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی کوشیده است تا مبادی اقتصاد سیاسی این توافق نامه را بررسی و عوامل تاثیرگذار بر همگرایی دو کشور و انعقاد آن را شناسایی نماید. نتایج نشان می دهد دولت چین با رویکرد نیومرکانتیلیستی، جهت رفع تنگناهای پیشروی اقتصاد صادرات محور خود و امنیت بخشی به منابع انرژی وارداتی به دنبال گسترش نفوذ در مناطق استراتژیک جهان مثل خلیج فارس است. از طرفی ماهیت نظام سیاسی حاکم بر ایران، مقابله با نظام سلطه و هژمون آمریکا، خروج از انزوا، مهار فشارهای جبهه غرب، افزایش تاب آوری نظام سیاسی در قبال فشار های احتمالی آتی غرب و افزایش ضریب خطرپذیری در کشور، استفاده از حق وتوی چین در شورای امنیت و گسترش قلمروهای ملی و منطقه ای موثر مثل مناطق آزاد، از عوامل تاثیر گذار بر انعقاد این توافق از جانب ایران بوده است. در این مقاله همچنین تلاش شده است شرایط بحرانی یا مطلوبی که این سند می تواند برای ایران به ارمغان آورد را تعیین نماید. در نهایت می توان بیان نمود که این سند می تواند شرایط مطلوبی را برای ایران در دوره کنونی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، توافق راهبردی، ایران، چین، نئومرکانتیلیسم
  • مهدی قربانی، آرش رئیسی نژاد* صفحات 199-234

    نوشته پیش رو با دیدگاه ژیوپلیتیک محور، در صدد بررسی روند رویکرد سیاست خارجی ایران در جنگ دوم قره باغ و عوامل موثر بر آن است. با تقسیم جنگ به سه دوره ی «محسوس نبودن برتری آذربایجان»، «محسوس بودن برتری آذربایجان» و «تثبیت برتری آذربایجان»، سه روند «اهمال»، «بلاتکلیفی» و «غافلگیری» در روند سیاست خارجی ایران قابل تبیین است. طبق ادعای پژوهش، کلان روایت "قره باغ خاک اسلام است"، رویکرد کلی جمهوری اسلامی ایران در بحران قره باغ را متاثر کرده است. عدم اجماع در داخل، مماشات با روسیه، دشمنی اسراییل، رقابت با ترکیه و تقابل با نظام بین الملل از عوامل موثر بر کنشگری ایران در این جنگ بود. در جنگ دوم، ایران با اهمال از توان و اراده ی جمهوری آذربایجان و ناتوانی در ایجاد توازن میان دو روایت «پیوندهای دیرینه ی مذهبی، فرهنگی و تاریخی و تکلیف حمایتی جمهوری اسلامی از شیعیان» و «بستر تجزیه طلبانه در استان های آذری نشین ایران» به اعلام بی طرفی و کنشگری لفظی بسنده کرد. ایران پس از تسلط باکو بر مناطق مورد مناقشه ی هم مرز با ایران، با درک دیرهنگام از اراده ی جمهوری آذربایجان، با بلاتکلیفی به کنشگری پرداخت و به دلیل مشخص نبودن جزییات طرح ابتکاری و عدم رایزنی و فعالیت دیپلماتیک گسترده، با بند مربوط به ارتباط بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان با جمهوری خودمختار نخجوان در توافق نامه مسکو که دستاویزی برای طرح کریدور زنگه زور شد، غافلگیر شد. این پژوهش، با رویکرد تحلیلی-تاریخی و روش «ردیابی فرایند»، با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: جنگ دوم قره باغ، قفقاز جنوبی، کریدور زنگه زور، ژئوپلیتیک، ردیابی فرایند
  • جعفر فرهادی نسب، سعید اسلامی*، فاطمه سلیمانی پورلک صفحات 235-265

    سیاست خارجی استراتژی طراحی شده به وسیله سیاست گزاران یک کشور در مقابل سایر دولت ها و بازیگران بین المللی برای رسیدن به اهداف ملی و تامین منافع ملی است. تامل در رفتار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از وجود هنجارها، اصول و اهداف ایدیولوژیکی وعمل گرایی بسیاری حکایت دارد که طی دهه های اخیر بروز یافته است. سیاست خارجی عمل گرایانه با پذیرش واقعیت های موجود، بدنبال استفاده حداکثری از فرصت ها در راستای منافع ملی کشور است. پژوهش حاضر بدنبال پاسخی برای این سوال است که جایگاه و نقش ایدیولوژی و عملگرایی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دولت حسن روحانی چگونه بوده است؟ و کدام یک از این دو از اصالت و وزن بیشتری برخوردار بوده است؟ دراین راستا روش تحقیق پژوهش حاضر تحلیلی- تاریخی و باتکیه بر منابع و اسناد کتابخانه ای می باشد. نتایج این پژوهش نشان داده است در دولت روحانی، هسته سخت رفتار سیاست خارجی ایران براساس ترجیحات ایدیولوژیک مهمترین عامل در تعیین راهبردها و سیاست های ایران در حوزه روابط خارجی است. دولت روحانی در این مورد متاثر از دال متعالی خود، گرایش به اعتدال داشته و باوجود اینکه گفتمانی اسلامی بوده وعناصر آن برپایه ارزش ها و اصول انقلابی ایران شکل گرفته است، تدبیر خردگرایانه و متوازن خود را که مبتنی بر نتیجه-گرایی است، به منظور شالوده شکنی ساختار نظام بین الملل به کار بسته است.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، عمل گرایی، سیاست خارجی، ایران، روحانی
  • احسان خادمی، رضا سیمبر*، آزیتا ملکی صفحات 267-298

    افغانستان در دهه های اخیر در سیاست خارجی آمریکا نقش ویژه ای داشته است. ورود آمریکا به عرصه سیاسی-نظامی افغانستان به اواخر اشغال این کشور توسط ارتش سرخ شوروی در دهه 1980 می گردد. 11 سپتامبر 2001 تمرکز راهبردی بوش را بر این کشور افزایش داده و باعث حمله به افغانستان شد. این راهبرد کم و بیش در دوران روسای جمهوری بعدی آمریکا بخصوص اوباما و ترامپ نیز ادامه یافت. در این راستا سوال اصلی پژوهش حاضر این است که راهبرد اوباما و ترامپ در قبال افغانستان چه تشابهات و افتراقاتی را داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که اوباما وضعیت امنیت افغانستان را از اولویت های جدی خود اعلام و با شعارنفی جنگ موفق به دریافت صلح نوبل شد. سیاست اوباما درمورد افغانستان درواقع نقشه راه دولت وی دربرخورد با مسیله افغانستان قلمداد می شد. استمرارمشکلات آمریکا دراین کشور دربرخورد با طالبان از مهم ترین مسایلی بود که دولت اوباما درصدد حل آن در کوتاه ترین زمان ممکن بود.ترامپ در ابتدای ورود به کاخ سفید، وعده خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان را مطرح کرد، اما بعد طرحی را امضا کرد که چهار هزار نظامی آمریکایی دیگر به افغانستان اعزام شوند . ترامپ در راهبرد خود مخالف خروج شتاب زده نظامیان آمریکایی از افغانستان بود. اوباما و ترامپ هردودر وعده خروج از افغانستان و برقراری صلح در آن کشور، پیگیری مذاکرات صلح، واگذاری مسولیت به نیروهای افغان و مسآله تروریسم دیدگاهی مشترکی داشتند. پژوهش حاضراز نوع توصیفی تحلیلی با رویکرد مقایسه ای است.

    کلیدواژگان: افغانستان، آمریکا، اوباما، ترامپ، راهبرد
  • گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 299-323

    جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان دو همسایه دیرینه با اشتراکات وپیوندهای تاریخی، قومی، فرهنگی، مذهبی، و آداب و رسوم مشترک همسایگی ولی با دو ایدیولوژی متفاوت در کنار هم هستند. جمهوری آذربایجان با داشتن منابع غنی نفت وگاز و اشتراکات یاد شده؛ برای ایران بسیار حایز اهمیت است. البته رویکرد آشکارا ضد دینی جمهوری آذربایجان پس از استقلال از اتحاد جماهیر شوروی سابق و بخصوص در دوران علی اف ها، منزوی کردن هویت اسلامی - شیعی مردم این کشور، حرکت به سمت سکولاریسم سیاسی و فرهنگی از سوی دولت، تاکید بر ایدیولوژی پان آذری مبتنی بر قومیت ترکی - آذری، روند رو به رشد روابط باکو با غرب و نیز با رژیم اسراییل، که فقط به عرصه های فرهنگی محدود نبوده و در عرصه های اقتصادی، سیاسی و امنیتی نیز دولت باکو، گرایش هم پیمانی استراتژیک با محور غرب یعنی ایالات متحده آمریکا، ناتو و رژیم صهیونیستی دارد؛ باعث سردتر شدن روابط فی مابین شده است. در این مقاله با استفاده از نظریه واقع گرایی تدافعی و به روش توصیفی- تحلیلی، سیاست خارجی ایران و عوامل موثر بر آن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تا به این پرسش پاسخ داده شود که چه عوامل مهمی در روابط دو کشور تاثیرگذار بوده است؟ دستاورد این پژوهش نشان میدهد که با وجود تیرگی روابط ولی برخی همکاری ها و تفاهمات مانند موضع مثبت جمهوری آذربایجان نسبت به برنامه هسته ای ایران و تنها نگذاشتن ایران در دوره ی تحریم های جامعه بین المللی علیه ایران، می تواند چشم انداز مثبتی از روابط دو کشور را رقم بزند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، سیاست خارجی، واقع گرایی تدافعی
  • مهران مهدی زاده، عبدالحسین پیکرنگار، محمد طالقانی *، ابراهیم علیزاده صفحات 325-365

    منطقه قفقاز جنوبی، فارغ از چالشهای سیاسی- امنیتی؛ بعنوان دریچه ای برای تعاملات فرهنگی، اقتصادی-تجاری و جغرافیای سیاسی به شمار می آید و بسیاری از کارشناسان بر اهمیت ژیوپلوتیک، ژیواکونومیک و ژیواستراتژیک این منطقه صحه گذاشته و بر این موضوع که جهت بهره برداری از مزیتهای این منطقه باید حوزه نفوذ خود را از جهات گوناگون افزایش دهند، تاکید کرده اند. در این راستا، هدف مقاله بررسی و تبیین جایگاه ایران در مقایسه با نفوذ گسترده بازیگران جهانی و ماهیت نقش آفرینی هریک از آنها در منطقه راهبردی قفقاز جنوبی در نظر گرفته شد. برای این منظور، با بهره گیری از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، ابتدا از بین بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای 12 کشور، نهاد، سازمان یا اتحادیه شناسایی و طبق گزارش ها و پژوهشهای مختلف نقشها و اقداماتی که هر یک بازیگران در این منطقه ایفا می کنند، تشریح و ماهیت آنها تبیین گردید. یافته ها نشان داد که 12 نقش فرعی و اقدام شناسایی شده از سوی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای در 3 دسته کلی اقتصاد-تجاری؛ نظامی-راهبردی-امنیتی-اطلاعاتی؛ و ژیوپلوتیک قرار می گیرد. از طرفی تحلیل تبادلات تجاری کشورهای منطقه قفقاز جنوبی نشان داد که جایگاه ایران بعنوان یک کشور منطقه ای که با 2 کشور اصلی قفقاز جنوبی یعنی «ارمنستان» و «جمهوری آذربایجان» مرز مشترک دارد نسبت به روسیه و ترکیه بعنوان بازیگران منطقه ای؛ و آمریکا، چین، کشورهای اروپایی و رژیم اشغالگر قدس بعنوان بازیگران فرامنطقه ای که عمدتا عضو جی20 هستند، کمرنگ تر شده و نیازمند تقویت جایگاه خود در منطقه است.

    کلیدواژگان: بازیگران جهانی، قفقاز جنوبی، ژیواکونومیک، ژیوپلیتیک، ژیواستراتژیک
|
  • Gholamali Chegnizadeh *, Hussein Razavi Pages 7-41

    While the Asian emerging countries are changing the international distribution of power by acquisition of material resources, Intra-Asian dynamics have been affected by the rapid rise of India and China during the shift of international power towards Asia. In drawing the future horizons, these two powers consider international water areas as a necessary component for gaining global power. During the last decade, the Indian Ocean, as an emerging field in international open seas, has become the center of competition between these two countries. However, the existing works have not provided a comprehensive picture of India and China competition in the Indian Ocean. This article, using data analysis method, examines the maritime relations between the two states under the influence of the mounting China appearance in the Indian Ocean. To answer the question of what are the effects of China's emergence in the Indian Ocean on India-China maritime relations? This article claims that China's increased role in the Indian Ocean has created a new round of strategic competition between the two states. In this regard, it argues that India in response to Chinese implementation of advanced maritime strategies, trade and investment network, modernization of the military force, and development of ports and naval bases in the Indian Ocean, through increasing maritime capabilities, deepening relations with the marginal and island countries of the Indian Ocean, and forging strategic partnership with China's competitors in the framework of the Indo-Pacific maritime landscape, take balancing measures against China.

    Keywords: “command on sea”, “sea management”, “sea power”, “strings of Pearl”, Necklace of Diamonds
  • Ali Tahmasbei, Hojat Mahkouii *, Alireza Abasi Pages 43-74

    Today, energy is considered as one of the most important geopolitical variables in the international system. Energy as the cornerstone of the survival and development of societies in the 21st century with the ever-increasing growth of the world's population, South Asian countries are facing an energy shortage due to the rapidly increasing demand for fossil fuels. Due to the economic and political effects caused by such a shortage, improving the supply of fossil energy is one of the important priorities of regional governments. In this article, the main goal is to examine the role of natural gas export on the development of Iran's regional relations in South Asia. Therefore, the main question raised is what is the role of natural gas export in the development of Iran's regional relations with South Asia? Therefore, with the qualitative method and the nature of the descriptive-analytical method and with the use of library collection tools, as well as with the method of interviewing 15 experts related to the subject, which was done in an estimated and available method with theoretical saturation, the results have been obtained. The results of the research findings show that Iran has not been able to establish strong regional relations with this region due to its favorable geo-economic position, having natural gas resources and the need of South Asian countries for these resources.

    Keywords: Regional Relations, regionalism, Natural Gas, Islamic Republic of Iran, South Asia
  • Hamid Yousefian Ahari, Abbas Moradi *, Malek Zolqadr Pages 75-95

    The present research is written in response to this sociological question, what are the reasons that led to the superiority of the discourse of Islamism in the process of struggles leading to the Islamic Revolution of Iran. In a space where the discourses of liberal nationalism and Marxism had an effective presence, how was Islamism able to establish its semantic system as a hegemonic discourse. In this regard, the discourse analysis theory of Lacla and Moff has been used as the theoretical and methodological basis of this article. Because the theory of discourse analysis is more compatible with the nature of the subject and provides a more accurate explanation of it. From this point of view, Islamism is considered as a discourse that, in order to fight against the ruling Pahlavi discourse and to establish its own semantic system, marginalized the ideologies of liberal nationalism and Marxism, and is recognized as the undisputed winner of the revolutionary battle. This research considers the main reason for the superiority of the discourse of Islamism in the conflict with rival discourses to be Imam Khomeini's ability to organize a comprehensive discourse that includes most of the concepts of liberal nationalism and Marxism discourses, and by creating a metaphorical space and covering a wide range of revolutionaries' demands, the existence of rival discourses has challenged

    Keywords: Revolution, Discourse, Marxism, liberal nationalism, hegemony
  • Nejat Mohammadifar * Pages 97-131

    The main purpose of this research is to investigate the role and importance statesmanlike positions in women's political empowerment around the world. For this purpose, the representation of women in executive and legislative political positions has been studied and analyzed worldwide with an international approach from the past few decades to today. The research method used in this article is descriptive and data collection is done using library tools and internet resources. The results of the research show that there is a reciprocal relationship between women statesmanlike positions and their political empowerment, that is, on the one hand, female political office holders give motivation and self-confidence to other women to enter political activities and competitions and empower them, and on the other hand, Political empowerment of women encourages them to work in political and social fields. In addition, increasing the representation of women in executive and legislative political positions will lead to political stability, political legitimacy, equality, social welfare and effective governance; Therefore, most of the world's political and social thinkers continue to insist on the necessity and importance of women's presence in politics in such a way that the United Nations has made the improvement of gender equality and women's empowerment the third main goal for the development of the millennium. Based on the statistical data of the current research, there is hope that women can empower themselves politically and improve their current position by holding political (administrative) positions.

    Keywords: Women, statesmanlike positions (political), political empowerment
  • Saleh Salavarzi Zadeh, Jahangir Karami * Pages 133-165

    Foreign policy strategies of countries have always been a function of domestic strengths and weaknesses and environmental opportunities and challenges. The collapse of the Soviet Union caused the activation of Iran's foreign policy in Central Asian countries. Since 1991 Shamsi and the beginning of political relations between Iran and Uzbekistan, the relations between the two countries have experienced various trends and events. This research is trying to take an "interdisciplinary" approach to analyze and examine the drivers, trends, events and finally the scenarios of the foreign policy strategy of the Islamic Republic of Iran in relation to Uzbekistan and to answer the main problem of the research: the relationship between the internal capabilities of Iran and How have Uzbekistan's environmental restrictions been in Iran's foreign policy strategies in this country? The results of the research indicate that the internal strengths of Iran's strategies in Uzbekistan have been affected by the restrictions and threats of the Uzbekistan environment and the international environment, which has led to the failure of Iran's foreign policy strategies in this country, but the change in the internal political conditions of Uzbekistan along with the policy Looking to the east of Iran and being a member of the Shanghai Organization, the possible and desirable scenarios of Iran's foreign policy in Uzbekistan indicate a move towards optimistic scenarios and deepening of bilateral relations between the parties.

    Keywords: Uzbekistan, Iran, Swot, Scenario
  • Afshin Mottaghi *, Reyhane Salehabadi, Hossein Hemmatifar Pages 167-197

    Iran and China have converged into cooperation as a result of the realities in political and spatial structures of power in Iran and the geopolitical realities governing the international system. Given the strategic importance of the comprehensive 25-year cooperation plan between Iran and China, this study adopted a descriptive-analytical method to analyze the political economy foundations of this agreement and identify the factors affecting the convergence of these two countries into signing the agreement. According to the results, the Chinese state employs neo-mercantilism to resolve the bottlenecks of its export-based economy and secure the imported energy sources in order to extend its influence on strategic areas such as the Persian Gulf. The results also indicated the factors encouraging Iran to sign this agreement with China. These factors are as follows: the nature of Iran’s governing political system, confronting the dominance and hegemony of the US, leaving isolation, harnessing the pressure exerted by the West, improving the resilience of the political system to the potential pressure exerted by the West in the future, enhancing the ability to take risks, and benefiting from China’s veto power in the UN Security Council. This study also aimed to determine the critical or beneficial conditions that the Iran–China agreement could bring to Iran. Finally, this agreement can provide Iran with certain benefits in the current era.

    Keywords: Political Economy, strategic agreement, Iran, China, neo-mercantilism
  • Mehdi Ghorbani, Arash Reisinezhad * Pages 199-234

    This article, with a geopolitical-perspective, aims to examine the process of Iran's foreign policy approach in the Second Karabakh War and factors affecting it. By dividing the war into three periods: "Imperceptible Azerbaijan's superiority", "perceptible Azerbaijan's superiority" and "Consolidation Azerbaijan's superiority" the three trends of "negligence", "indecisiveness" and "surprise" can be explained in the process of Iran's foreign policy. According to the research claim, the macro-narrative of "Karabakh is the land of Islam" has affected the overall Iran's approach in the Karabakh crisis. The lack of internal consensus, appeasement to Russia, enmity with Israel, competition with Turkey and confrontation with the international system were among the factors affecting Iran's activism in this war. In this war, Iran neglected the Azerbaijan's power and will, and was unable to create a balance between the two narratives "Long-standing ties and the obligation of the Islamic Republic to support the Shiites" and "Separatist Context in Azeri provinces of Iran", and contented itself with declaring neutrality and verbal activism. After Baku dominated the areas bordering with Iran, with a belated understanding of the will of the Azerbaijan, took action with indecisiveness and due to the lack of clear details of the Innovative plan and the lack of consultation and extensive diplomatic activity, was surprised by clause 9 of the Moscow agreement, which became a pretext for the Zangezur Corridor project. This research was done with the analytical-historical approach and the "process tracing" method, using library resources.

    Keywords: Second Karabakh war, South Caucasus, Zangezur Corridor, Geopolitics, Process Tracing
  • Jafar Farhadi Nasab, Saeed Eslami *, Fatemeh Soleimani Poorlak Pages 235-265

    Foreign policy is the strategy designed by a state’s policy makers in relation to interactions with other states and international actors to achieve national objectives and safeguard national interests. An in-depth look into the Islamic Republic of Iran’s foreign policy indicates a set of ideological norms, principles, and objectives as well as a pragmatic approach, manifested in the last decades. Accepting the current realities in the world, a pragmatic foreign policy pursues maximum utilization of opportunities with regard to national interests of a given state. This study aimed to determine the role of ideology and pragmatism in Iran’s foreign policy during Hassan Rouhani’s presidency. It also attempted to establish which one of these factors was more essential and carried more weight. Accordingly, this was a historical-analytical study relying on library research. The results demonstrated that the rough core of Iran’s foreign policy based on ideological preference was the most important factor in determining Iran’s foreign strategies and policies under the Rouhani administration. Influenced by its sublime signifier, Rouhani’s government leaned towards moderation; while upholding an Islamic discourse whose elements were based on the principles and values of the Islamic Revolution, the Rouhani administration used its rationalistic and balanced approach, based on consequentialism, to deconstruct the structure of the international system.

    Keywords: Ideology, pragmatism, Foreign Policy, Iran, Rouhani
  • Ehsan Khademi, Reza Simbar *, Azita Maleki Pages 267-298

    Afghanistan has played a key role in US foreign policy in recent decades. The US entry into Af Country-snapshot.ghanistan's political-military arena dates back to the late Soviet occupation of the country in the 1980s. The events of September 11, 2001, increased Bush Jr.'s strategic focus on the country and led to the US invasion of Afghanistan, and this strategy more or less continued under the next US presidents, especially Obama and Trump. In this regard, the main question of the present study is what are the similarities and differences between the strategies of Barack Obama and Donald Trump towards Afghanistan? Findings The Obama badge made the security situation in Afghanistan one of its top priorities and won the Nobel Peace Prize with the slogan of war. Obama's policy on Afghanistan was, in fact, his administration's roadmap for dealing with Afghanistan. Continuing US problems in dealing with the Taliban was one of the important issues the Obamasought to resolve as soon as possible. Trump initially to withdraw US troops from Afghanistan, but later signed a plan About 4,000 more US troops will be sent to Afghanistan. In his strategy, Trump opposed the hasty withdrawal of US troops from Afghanistan. The present study is of descriptive-analytical method.

    Keywords: Afghanistan, America, Obama, Trump, Strategy
  • Garineh Keshishyan Siraki * Pages 299-323

    The Islamic Republic of Iran and the Republic of Azerbaijan are two long-standing neighbors with historical, ethnic, cultural, and common customs, but with two different ideologies. The Republic of Azerbaijan, having rich oil and gas resources Of course, the openly anti-religious approach of the Republic of Azerbaijan after its independence from the former Soviet Union, isolating the Shiite Islamic identity of the people of this country, moving towards political and cultural secularism on the part of the government, emphasizing Pan-Azeri ideology based on Turkish-Azeri ethnicity, the growing trend of Baku's relations with the West as well as with the Israeli regime, which is not only limited to the cultural fields, but also in the economic, political and security fields, the tendency of the Baku government. It has a strategic alliance with the Western axis, namely the United States of America, NATO and the Zionist regime; It has made the relationship between them colder. In this article, using the theory of defensive realism and a descriptive-analytical method, Iran's foreign policy and its influencing factors have been examined and analyzed. To answer this question, what important factors have been influential in the relations between the two countries? The result of this research shows that despite the bleakness of the relations, but some cooperation’s and understandings such as the positive position of the Azerbaijan towards Iran's nuclear program and not leaving Iran alone in the period of sanctions against Iran. It can create a positive vision of the relations between the two countries.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Republic of Azerbaijan, Foreign Policy, Defensive realism
  • Mehran Mehdizade, Abdul Hossein Peikarnegar, Mohammad Taleghani *, Ebrahim Alizadeh Pages 325-365

    Regardless of political-security issues, the South Caucasus, serves as a gateway for cultural, economic-trade, and political geography connections. Many analysts confirm to the region’s geopolitical, geoeconomic, and geostrategic significance, emphasizing that in order to reap the benefits of the region, countries must broaden their influence in many areas. This study attempted to clarify Iran’s significance in light of the wide-ranging effect of world actors and explore the nature of each actor’s role-playing in the South Caucasus strategic region. To this end, by using documentary and library research methods, 12 countries, entities, organizations, or unions among regional and extra-regional actors were identified, and the roles and actions that each of the actors play in the region were explained in accordance with numerous publications and studies. According to the findings, the 12 identified secondary and extra-regional actors’ actions are divided into three primary categories: economic-trade, military, strategic, security, and intelligence, and geopolitics. Furthermore, an analysis of South Caucasus business transactions revealed that Iran’s position as one of the regional countries with common borders with two major South Caucasus countries, namely the Republic of Azerbaijan and Armenia, has weakened and requires reinforcement in the region when compared to Russia and Turkey as regional actors, the US, China, European countries, and Israel as extra-regional actors that are mostly G20 members.

    Keywords: Global Actors, South Caucasus, Geoeconomics, Geopolitics, Geostrategics